Att bli medlem
Förutsättningar
- Medlemskap i föreningen kan förvärvas av den som sedan minst tre år före ansökans ingivande med firmateckningsrätt antingen i egen regi genom enskild firma eller aktiebolag eller i bolag med annan driver näringsverksamhet inom handel och hantverk i Uppsala kommun. För medlemskap krävs vidare att du är bosatt i Uppsala kommun och att en annan medlem rekommenderar dig.
- Frågan om medlemskap prövas av styrelsen efter skriftlig ansökan därom.
- Kontakta Borgerskapet för ansökningsblankett.
För att bli medlem i Borgerskapet i Uppsala behöver några kriterier uppfyllas:
- Du ska vara egenföretagare och ha varit det i minst tre år
- Firman ska ha sitt säte i Uppsala kommun
- Du ska vara 55+ och vara bosatt här i Uppsala kommun
- Du ska ha en fadder, dvs en medlem som rekommenderar dig
När vi fått in dina handlingar kommer vi ta upp din ansökan i styrelsen och när du blir godkänd så kontaktar vi dig!
Stadgar
Borgarståndet erkändes år 1634 som ett av rikets ständer och även om de svenska städernas borgerskap har sitt ursprung redan på 1350-talet så nämns Borgerskapets äldste i Uppsala såvitt känt första gången 1662. Borgerskapets administrativa och ekonomiska liksom dess politiska betydelse upphörde slutligt i och med 1866 års riksdagsordning. I Uppsala ägde vid den tiden det burskapsägande Borgerskapet flera fonder, bland annat byggdes på S:t Johannesgatan ett ”gubb- och änkehus” som senare kom att kallas ”Borgarhemmet”. Borgerskapet i Uppsala kom därför att fortleva som en laglig korporation med dess styrelse i form av Borgerskapets Äldste. Dessa stadgar antogs i sin ursprungliga lydelse 2005-06-01 då det efter en omfattande utredning konstaterades att Borgerskapet i Uppsala är en ideell förening och att Borgarhemmet inte var en egen stiftelse utan en del av föreningen Borgerskapet i Uppsala
”Borgerskapet i Uppsala”, som är en ideell förening, har till ändamål att i av föreningen eller helägt dotterbolag ägd eller ägda fastigheter erbjuda seniorbostäder med god kvalité till borgare och borgaränkor/änklingar samt erbjuda verksamhet i syfte att stärka gemenskapen och samhörighetskänslan mellan medlemmarna i Borgerskapet i Uppsala.
Föreningens organ är stämman, som är föreningens högsta beslutande organ, styrelsen, som svarar för den löpande förvaltningen, Borgerskapets Äldste som utgör valberedning samt revisorerna.
Medlemskap i föreningen kan förvärvas av den som sedan minst tre år före ansökans ingivande med firmateckningsrätt antingen i egen regi genom enskild firma eller aktiebolag eller i bolag med annan driver näringsverksamhet inom handel och hantverk i Uppsala kommun. För medlemskap krävs vidare att personen är bosatt i Uppsala kommun.
Frågan om medlemskap prövas av styrelsen efter skriftlig ansökan därom.
Medlemskap upphör då medlemmen skriftligen anmält sitt utträde ur föreningen eller underlåtit att betala sin medlemsavgift under det senaste kalenderåret.
En medlem som motarbetar föreningens ändamål får uteslutas efter beslut av styrelsen.
Fråga om uteslutning får inte avgöras innan medlemmen har fått tillfälle att yttra sig.
Vid inträde i föreningen erlägger medlem en av styrelsen fastställd registreringsavgift.
Medlem skall – senast före utgången av mars månad varje år – erlägga av stämman beslutad medlemsavgift till föreningen.
Medlemmarna utövar sin rätt att besluta i föreningens angelägenheter vid ordinarie eller extra stämma. Rösträtten är personlig men får utövas genom ombud mot uppvisande av fullmakt. Dock får endast en fullmakt finnas per ombud och per medlem. Ombudet ska vara medlem i Borgerskapet. Vid lika röstetal avgörs frågan genom lottning.
Styrelsen handhar föreningens angelägenheter enligt av styrelsen fastställd arbetsordning.
Styrelsen har sitt säte i Uppsala.
Styrelsen får delegera beslutanderätten i frågor kring den löpande förvaltningen till av styrelsen utsedda arbetsgrupper.
I fall som avses i andra stycket skall styrelsen inte bara utse ledamöterna i respektive arbetsgrupp utan också utfärda riktlinjer och anvisningar.
Styrelsen får bemyndiga två eller flera i förening att företräda föreningen samt att teckna dess firma.
Styrelsen skall ha lägst fem och högst nio ledamöter.
En av ledamöterna skall vara ordförande och en vice ordförande.
Ordföranden utses av stämman.
Vem som skall vara vice ordförande bestämmer styrelsen inom sig.
Ordförande utses på ett år.
Övriga ledamöter utses för en tid av två år där hälften väljs varje år. Fyllnadsval tillämpas.
Omval av ledamot bör, oavsett funktion, inte ske om ledamots tid i styrelsen då skulle överstiga sex år. Fyllnadsval tillämpas.
Samtliga ledamöter utses för tiden från ordinarie stämma till ordinarie stämma.
Ordföranden skall se till att styrelsen sammanträder. Styrelsen skall sammankallas om en styrelseledamot begär det.
Styrelsen är beslutför om minst hälften av ledamöterna, däribland ordförande eller vice ordförande, är närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening för vilken mer än hälften av de närvarande röstar eller vid lika röstetal, den mening som ordföranden eller, vid förfall för denne, vice ordförande biträder.
Vid styrelsens sammanträden skall föras protokoll, som justeras av ordföranden jämte en övrig ledamot. Protokollen skall föras i nummerföljd och förvaras på ett betryggande sätt.
Föreningens räkenskapsår är kalenderåret.
Styrelsen skall föra räkenskaper enligt för vid var tid gällande redovisningslagstiftning.
Ordinarie stämma skall äga rum årligen före utgången av juni månad.
Styrelsen kallar till den ordinarie stämman. Kallelse jämte dagordning för stämman och Borgerskapets Äldstes förslag enligt § 18 skall skickas, med post eller e-post, till medlemmarna senast två veckor före stämman. Den av revisorerna påtecknade årsredovisningen och revisionsberättelsen skall liksom verksamhetsberättelsen hållas tillgängliga för medlemmarna en vecka före stämman.
Såväl medlem som styrelsen får avge förslag att avhandlas av stämman. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast 1 april. Styrelsen skall avge skriftligt yttrande över förslaget. Såväl förslaget som styrelsens yttrande skall bifogas kallelsen till stämman.
Vid den ordinarie stämman skall följande ärenden tas upp:
- Upprop och fastställande av röstlängd för stämman.
- Fastställande av dagordningen.
- Val av ordförande samt sekreterare för mötet.
- Val av två justeringsmän, som jämte ordföranden skall justera mötesprotokollet, samt vara rösträknare.
- Fråga om stämman har utlysts på rätt sätt.
- Framläggande av årsredovisningen och revisionsberättelsen.
- Fastställande av resultat- och balansräkningen.
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
- Beslut om medlemsavgift.
- Beslut om antalet ledamöter i styrelsen och Borgerskapets Äldste.
- Beslut om arvode till styrelse, revisorer och Borgerskapets Äldste.
- Val av styrelsens ordförande.
- Val av övriga ledamöter i styrelsen.
- Val av revisorer.
- Val av Borgerskapets Äldstes ordförande, tillika ombud och föreningens representant vid nästkommande års bolagsstämma i ett av föreningen ägt bolag.
- Val av övriga ledamöter i Borgerskapets Äldste.
- Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner.
- Övriga frågor
Styrelsen kan kalla medlemmarna till en extra stämma.
Extra stämma skall äga rum om Borgerskapets Äldste, revisorerna eller minst tjugofem röstberättigade medlemmar begär det. I det senare fallet skall stämman äga rum senast fyra veckor efter det att begäran därom kom styrelsen till handa och det är styrelsen som kallar till stämman.
Kallelsen till en extra stämma jämte dagordning för densamma skall skickas till medlemmarna senast en vecka före stämman. Vid extra stämma får endast i dagordningen upptaget ärende avgöras.
Om styrelsen skulle underlåta att kalla till stämma oaktat sådan begäran som avses i andra stycket första meningen har framställts får de som har begärt stämman utfärda kallelse på föreningens bekostnad.
Föreningen skall ha minst en högst två revisorer med eller utan suppleanter. Minst en revisor skall vara kvalificerad revisor. Revisorerna skall granska föreningens räkenskaper och årsredovisning samt styrelsens förvaltning. De skall avge en revisionsberättelse och skall göra en hänvisningsanteckning på den av dem granskade årsredovisningen. Revisorerna skall kallas till stämman.
Föreningen skall ha en valberedning benämnd Borgerskapets Äldste, som representerar föreningens medlemmar. Stämman skall utse Borgerskapets Äldste.
Borgerskapets Äldste skall vara minst fem till antalet.
Ordförande i Borgerskapets Äldste utses på ett år. Övriga ledamöter utses för en tid av två år där hälften väljs varje år. Omval av ledamot bör, oavsett funktion, inte ske om ledamots tid i Borgerskapets Äldste då skulle överstiga sex år. Fyllnadsval tillämpas.
Valbar till Borgerskapets Äldste är den som varit medlem i föreningen i minst tio år.
Borgerskapets Äldste skall lämna förslag på:
ordförande och övriga ledamöter i styrelsen, revisorer, arvodering av styrelse och revisorer, samt eventuell ersättning till Borgerskapets Äldste.
Beslut om att ändra eller upphäva eller lägga till en föreskrift i dessa stadgar kan fattas genom beslut av två på varandra följande stämmor varav en skall vara ordinarie stämma. Besluten måste dessutom ske med 2/3 av antalet avgivna röster vid varje stämma.
Föreningen upphör genom likvidation.
Beslut om likvidation kan fattas av stämman. För giltigt beslut om likvidation gäller bestämmelsen i 19 §. Därtill kommer att beslutet för att vara giltigt skall godkännas av kommunstyrelsen i Uppsala.
Vad som vid likvidationen återstår av föreningens tillgångar efter det att dess skulder har reglerats skall i första hand tillfalla en association som fortsätter med verksamhet jämförlig med den föreningen bedrivit. I andra habd skall återstående tillgångar överlåtas till en association med uppgift att stödja borgare. Tillgångarna får inte delas ut till medlemmarna. Beslut om hur skall förfaras med föreningens återstående tillgångar skall fattas av Borgerskapets Äldste och för vinnande av giltighet underställas ordinarie eller extra stämma för godkännande.
Stadgarna är antagna 2005-06-01
Ändringar har gjorts:
2006-06-01 och 2006-06-13 av § 3;
2007-05-30 och 2007-06-13 av § 1;
2012-04-18 och 2012-05-23 av samtliga utom §§ 5, 9, 11 och 19, ny ingress har också lagts till;
2019-05-15 § 6.